Din / De BRIDELIST/ IN Idei organizare nunta/ 0 Comentarii



Zona Moldovei este recunoscuta pentru faptul ca abunda in traditii si obiceiuri. Cu atat mai mult, atunci cand vine vorba de nunti. In organizarea unei nunti in aceasta zona, pe traditii se pune cel mai mult accentul.

Este adevarat ca in urma cu cativa ani, pregatirea unei nunti, din punct de vedere al traditiilor, era mult mai complexa. In ultimii ani, modernizarea si-a pus accentul si in organizarea unei nunti si poate ca o parte dintre traditii s-au pierdut dar macar cele mai importante s-au pastrat.

Traditii de nunta in zona Moldovei:

  1. Iertaciunea. Respectul fata de parinti este important, tinerii miri, in ziua nuntii merg la parinti si isi cer iertare pentru ce au gresit cu sau fara voia lor.
  2. Obiceiul dusului la apa al miresei. Se umple un vas cu apa si cu busuioc, cu care vor fi stropiti invitatii.
  3. Miri cu mai multi nasi. Mirii isi pot alege doua sau mai multe perechi de nasi.
  4. Bradul impodobit. Bradul simbolizand vigoarea si viata imbelsugata a mirilor.
  5. Dansul miresei sau hora. In diferite zone ale Moldovei, nunta incepe cu un dans diferit. Daca in sud, se obisnuieste dansul miresei, in Bucovina, se incepe cu o hora.
  6. Furatul miresei. La miezul noptii, mireasa este furata si mirelui i se cere o rascumparare pentru as primi mireasa inapoi. Hotii vor primi o pedeapsa.
  7. Dansul gainii. O bucatareasa danseaza in fata nasului cu o gaina gatita. Acesta va trebui sa rasplateasca bucatareasa cu banii ceruti.
  8. Darul de nunta. In unele zone, darul de nunta cu strigare. La oras darul de nunta este dat intr-un plic. La sate, se mai pastreaza obiceiul darului de nunta cu strigare.
  9. Dezgatitul miresei. La ivirea zorilor cand nunta este gata, se practica obiceiul scoaterii voalului miresei si daruirea acestuia unei fete necasatorite. Mireasa va purta un batic.
  10. Ciorba de potroace. Familiile mirilor si nasii se vor intalni a doua zi la ciorba de potroace, unde petrecerea poate continua.

Daca sunt si alte obiceiuri pe care le cunosti, te invitam pe pagina noastra de Facebook si Instagram, unde ne poti lasa un like & share si un comentariu. Multumim!

Ofera-ne o cafea!



Distribuie pagina mai departe! Sustine acest proiect gratuit.